Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu

71 3398651

infolinia: 700  - 1500

od poniedziałku do piątku

DODAJ OGŁOSZENIE
Jak dodać ogłoszenie ?
Nie masz konta? Zarejestruj się

Blu Wańczyk

Certyfikat

Certyfikat

Nie

Produkt ekologiczny

Produkt ekologiczny

Nie

Wysyłka

Wysyłka

Tak

Odbiór osobisty

Odbiór osobisty

Tak

Dowóz do klienta

Dowóz do klienta

Nie

Do uzgodnienia

Do uzgodnienia

Tak

Krzeszów

Powiat Kamiennogórski / Gmina Kamienna Góra

Ser krowi, pleśniowy. Jego intensywny smak i atrakcyjny wzorek uzyskujemy dzięki kulturom Roqueforti. Oczywiście ich obecność to nie wszystko…

Praca przy nim wymaga dużo cierpliwości. Delikatnie przekładanie ziarno serowe, odsączone częściowo z serwatki ląduje w formach, to dopiero początek jego drogi ku świetności. Po pewnym czasie ser zostaje gęsto nakłuty, aby bakterie zaczerpnąwszy powietrza rozpoczęły swą pracę i zaczęły zabarwiać niebieskimi ścieżkami.  Ser leżakuje minimum 4 tygodnie – czym dłużej leżakuje tym jest intensywniejszy w smaku i aromacie.

Nie może zabraknąć go na desce serów, a w kuchni nada potrawom wyrazistości.