Pasta wykonana z utartego czarnego czosnku z dodatkiem oleju słonecznikowego.
Czarny czosnek jest wynikiem poddania świeżego białego czosnku długotrwałemu procesowi dojrzewania w ściśle określonej temperaturze i wilgotności. Podczas tego procesu czosnek traci ostrość i intensywną woń, zyskuje natomiast nowy lekko słodkawy smak (zbliżony do wędzonej śliwki), kolor i przede wszystkim nowe właściwości.
Ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, toteż może być stosowany jako naturalny antybiotyk. Zapobiega miażdżycy, dzięki obecności aminokwasu allaicyny oraz substancji zwanej garlicyną. Obniża ciśnienie krwi, dzięki zawartości magnezu. Zmniejsza objawy dławicy piersiowej, choroby, która może pojawić się w następstwie miażdżycy. Zapobiega rakowi prostaty. Wzmacnia odporność w okresach przeziębień.
https://bonavita.pl/czarny-czosnek-wlasciwosci-produkcja-zastosowanie-i-dawkowanie
Ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, toteż może być stosowany jako naturalny antybiotyk. Zapobiega miażdżycy, dzięki obecności aminokwasu allaicyny oraz substancji zwanej garlicyną. Obniża ciśnienie krwi, dzięki zawartości magnezu. Zmniejsza objawy dławicy piersiowej, choroby, która może pojawić się w następstwie miażdżycy. Zapobiega rakowi prostaty. Wzmacnia odporność w okresach przeziębień.
https://bonavita.pl/czarny-czosnek-wlasciwosci-produkcja-zastosowanie-i-dawkowanie