Certyfikat
Nie
Powiat Trzebnicki / Gmina Wisznia Mała
Dzięki wysokiej zawartości fitosteroli roślinnych oraz wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 (nawet 10 razy wyższej niż w oliwie z oliwek), olej rzepakowy tłoczony na zimno reguluje gospodarkę tłuszczową organizmu i przyczynia się do obniżenia poziomy „złego” cholesterolu (LDL) we krwi. Tym samym chroni przed chorobami układu krążenia, zmniejszając ryzyko zawału serca i miażdżycy.
Nierafinowany olej rzepakowy tłoczony na zimno zawiera bogactwo tokoferoli o właściwościach przeciwutleniających, które opóźniają procesy starzenia organizmu i mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów.
Olej rzepakowy obfituje w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:
Naturalne chili zawarte w oleju wspomaga procesy trawienia pokarmów, zwiększając wydzielanie soków trawiennych. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny nie tylko zapewnia pikantny smak potraw, jest także silnym antyoksydantem. Związki zaliczane do przeciwutleniaczy spowalniają procesy starzenia organizmu i zapobiegają rozwojowi nowotworów. Kapsaicyna wykazuje właściwości rozgrzewające i rozszerzające naczynia krwionośne, dlatego wspomaga pracę układu krążenia oraz wspomaga też wydzielanie endorfin, dzięki czemu poprawia nastrój i samopoczucie.