Certyfikat
Nie
Powiat Milicki / Gmina Milicz
Liofilizacja to, na dzień dzisiejszy, najnowocześniejsza i najzdrowsza metoda utrwalania. Procesowi temu można poddać niemal wszystkie substancje i produkty zawierające wodę. Żywność poddawana liofilizacji w pierwszej fazie procesu zostaje zamrożona, a następnie w warunkach obniżonego ciśnienia, ulega sublimacji. Finalny produkt zostaje pozbawiony wody co doskonale go utrwala i uniemożliwia rozwój flory bakteryjnej.Po dodaniu wody produkty liofilizowane odzyskują swoje pierwotne właściwości.
WŁAŚCIWOŚCI:
-Redukuje poziom cholesterolu
-Obniża poziom cukru we krwi
-Może zapobiec chorobom oczu
-Zwalcza dolegliwości żołądkowo-jelitowe
-Zwalcza infekcje układu moczowego
ZASTOSOWANIE:
Tak bogata skarbnica witamin i minerałów nadaje się idealnie do wzbogacenia :
-porannej owsianki, kaszki manny, budyniu czy naparu z herbaty
-smaku deserów, lodów i potraw
-całe owoce dodadzą efektywności wypiekom, możemy zrobić świetną konfiturę do mięs czy sera