Certyfikat
Nie
Powiat Oławski / Gmina Jelcz-Laskowice
Nasza tłocznia stworzona jest na wzór starych olejarni przydomowych, w których tłoczono oleje ręcznie na użytek własny i potrzeby okolicznych mieszkańców. Jesteśmy firmą rodzinną, manufakturą, w której oleje są tłoczone powoli, w niskiej temperaturze, w ekologicznych warunkach. Ziarno i pestki pozyskujemy od sprawdzonych, wyłącznie polskich dostawców.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno z Olejarni to olej typu extra vergine, nieoczyszczony, niefiltrowany, tłoczony w temperaturze ok 20 stopni Celsjusza czyli na bardzo zimno. Charakteryzuje się intensywnym, organicznym smakiem. Jest gęsty i posiada złocisto pomarańczowę barwę. Doskonale smakuke jako podstawa do sosów, wykorzystywany także przy pieczeniu i smażeniu.
Laureat kokursu: DZIEDZICTWO KULINARNE DOLNEGO ŚLĄSKA 2014
Zwycięsca konkursu kulinarnego: EUROPA NA WIDELCU W ROKU 2015 - NAJLEPSZY PRODUKT DOLNEGO ŚLĄSKA