Certyfikat
Nie
Powiat Milicki / Gmina Krośnice
Jagoda Kamczacka
Owoce jagody kamczackiej, jak wskazują przeprowadzone badania naukowe, mają działanie przeciwzapalne, antybakteryjne oraz antyseptyczne. Mogą również zapobiegać cukrzycy i chorobom układu krążenia.
Jagoda kamczacka jest bogatym źródłem minerałów, witamin oraz przeciwutleniaczy (witamina C, flawonoidy, polifenole). Zawartość kwasu askorbinowego na 100 g świeżej masy owocu to aż 30,5-186,6 mg, czyli bardzo porównywalnie do pomarańczy czy czerwonej porzeczki. Owoce jagody kamczackiej zawierają również witaminy z grupy B, fosfor, magnez, potas oraz wapń. Bogactwo korzystnie wpływających składników na zdrowie człowieka daje szereg możliwości zastosowania jagody kamczackiej np. w dietetyce czy lecznictwie. Eksperci określają owoc mianem „jagody wiecznej młodości”, ponieważ zawiera związki działające przeciwstarzeniowo. Odpowiadają za to antyoksydanty, które minimalizują powstawanie reaktywnych form tlenu, co bezpośrednio wpływa na zmniejszenie oznak starzenia się skóry.